پروتئین گیاهی مفیدتر است یا حیوانی؟

به گزارش وبلاگ سال آرامش، یکی از درشت مغذی هایی که بدنتان برای انواع عملکرد ها احتیاج دارد پروتئین است. برخلاف باور عمومی، غذا های گیاهی هم پروتئین دارند و بعضی از آن ها مانند حبوبات، منابع عالی پروتئین برای عضله سازی هستند.

پروتئین گیاهی مفیدتر است یا حیوانی؟

یکی ازسوال هایی که اغلب مطرح می گردد این است که خوردن پروتئین های گیاهی یا پروتئین های حیوانی چه اثری بر ریسک ابتلا به بیماری های قلبی می گذارد. حالا ببینیم علم در این باره چه می گوید. بیماری قلبی اصلی ترین علت مرگ و میر در آمریکاست. بعلاوه بیماری قلبی یکی از قابل پیشگیری ترین بیماری هاست.

خوشبختانه شما می توانید ریسک بیماری های قلبی عروقی را با عادت های سالم و ورزش منظم پایین بیاورید. چیزی که می خورید برای سلامتیتان مهم است.

یکی از درشت مغذی هایی که بدنتان برای انواع عملکرد ها احتیاج دارد پروتئین است. برخلاف باور عمومی، غذا های گیاهی هم پروتئین دارند و برخی از آن ها مانند حبوبات، منابع عالی پروتئین برای عضله سازی هستند. یکی ازسوال هایی که اغلب مطرح می گردد این است که خوردن پروتئین های گیاهی یا پروتئین های حیوانی چه اثری بر ریسک ابتلا به بیماری های قلبی می گذارد. حالا ببینیم علم در این باره چه می گوید.

پروتئین های گیاهی و پروتئین های حیوانی چه تفاوت هایی با هم دارند؟

پروتئین های حیوانی از گوشت قرمز، مرغ و بوقلمون، ماهی و لبنیات گرفته می شوند. پروتئین های حیوانی دارای تمام 9 آمینواسید ضروری برای بدن به مقدار کافی هستند.

گوشت قرمز دارای چربی اشباع زیادی است و گوشت فرآوری شده پُر از سدیم است، هر دوی این مواد سلامت قلب و رگ ها را تحت تاثیر قرار می دهند؛ بنابراین اگر می خواهید از یک نوع گوشت پرهیز کنید، آن گوشت باید گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... باشد

منابع پروتئین های گیاهی شاید کمبود هایی از جهت این آمینواسید ها داشته باشند، اما شما می توانید این کمبود را با خوردن انواع منابع پروتئین های گیاهی جبران کنید؛ مثلا غلات از جهت لیزین (یک آمینواسید) کمبود دارند، اما شما می توانید با خوردن حبوبات که منبع عالی این آمینواسید هستند، این کمبود را جبران کنید. حبوبات از جهت متیونین کمبود دارند، اما غلات کامل منبع خوبی از این آمینواسید هستند.

گیاهخواران می توانند پروتئین مورد احتیاج بدن خود را با خوردن سویا و فرآورده های آن، بنشن و حبوبات، مغز ها و دانه ها تامین نمایند. زیرا این غذا ها نسبت به منابع پروتئین حیوانی، دارای پروتئین کمتری هستند و اگر سبک زندگی فعالی دارید و احتیاجتان به پروتئین بیشتر است، باید از منابع بیشتر و متنوع تری از پروتئین های گیاهی استفاده کنید.

زیست دسترسی پروتئین های گیاهی

پروتئین های گیاهی نسبت به پروتئین های حیوانی دسترسی زیستی کمتری دارند. اما پروتئین سویا دارای دسترسی زیستی بین 91 تا 96 درصد است و همین باعث می گردد دسترسی زیستی آن مشابه برخی از پروتئین های حیوانی باشد. در ضمن شما وقتی پروتئین گاهی می خورید، فیبر هم دریافت می کنید.

برخی مطالعات نشان داده اند یک رژیم غذایی پُرفیبرتر با کاهش ریسک بیماری های قلبی و عروقی مرتبط است. مثلا فیبر بر قند خون و لیپید های خون اثرات مثبتی می گذارد و می تواند التهاب را کاهش دهد.

آیا پروتئین های گیاهی برای قلب سالم ترند؟

یک سری شواهد وجود دارد که نشان می دهد پروتئین های گیاهی می توانند ریسک بیماری های قلبی را کاهش دهند. مطالعه ای که روی هشتاد هزار زن و به مدت 26 سال در خصوص عادت های غذاییشان انجام شد دریافت آن هایی که بیشتر غذا های گیاهی و لبنیات خورده بودند، ریسک بیماری های قلبی شان نسبت به کسانی که گوشت قرمز می خوردند کمتر بود. با توجه به اینکه این افراد لبنیات هم مصرف می کردند، پس رژیم غذاییشان کاملا بر مبنای پروتئین های گیاهی نبود.

بعلاوه این مطالعه نشان داد زنانی که گوشت قرمز را با پروتئین های گیاهی یا ماهی جایگزین نموده بودند، احتمال بیماری قلبی شان به اندازه چشمگیری کمتر شده بود؛ بنابراین احتیاجی نیست فقط پروتئین گیاهی مصرف کنید تا از فوایدش استفاده کنید.

همه پروتئین های حیوانی برای سلامتی مضر نیستند

نوع پروتئین حیوانی که مصرف می کنید هم مهم است. مرغ و بوقلمون و ماهی مانند گوشت قرمز منجر به افزایش ریسک بیماری های قلبی نمی شوند و گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... بیشتر از هر چیزی با بالاتر رفتن احتمال بیماری های قلبی مرتبط است.

گوشت قرمز دارای چربی اشباع زیادی است و گوشت فرآوری شده پُر از سدیم است، هر دوی این مواد سلامت قلب و رگ ها را تحت تاثیر قرار می دهند؛ بنابراین اگر می خواهید از یک نوع گوشت پرهیز کنید، آن گوشت باید گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و ... باشد.

گوشت قرمز علاوه بر چربی اشباع دارای آهن زیادی هم هست. برخی پژوهش ها ذخیره آهن زیاد در بدن را با احتمال بیشتر حمله قلبی و سکته مغزی مرتبط نشان داده اند. بدن به سختی می تواند آهن زیادی را از بدن دفع کند و بیشتر مردان و زنان بالای 50 سال احتیاج به آهن فراوان در رژیم غذایی خود ندارند. آهن در سطح بالا به عنوان یک اکسیدنماینده عمل نموده و می تواند به اندام هایی مانند قلب و کبد آسیب بزند.

کلام پایانی

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف بیشتر منابع پروتین های گیاهی و کمتر از پروتئین های حیوانی استفاده کردن می تواند ریسک بیماری های قلبی و عروقی را پایین بیاورد، اما نوع پروتئین حیوانی هم مهم است. مرغ و ماهی و لبنیات دارای ریسک فاکتور های مشابهی با گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده نیستند.

طبق مطالعات، شما می توانید با جایگزین کردن برخی از انواع پروتئین های گیاهی با گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده، از فواید پروتئین های گیاهی استفاده کنید:

به سالادتان نخودسبز را به عنوان یک پروتئین گیاهی اضافه کنید. خودتان با کینوآ یا سویا یا لوبیای سیاه همبرگر گیاهی درست کنید. کینوآ را در برخی غذا ها جایگزین گوشت کنید.. به سالاد ها توفو یا تمپه اضافه کنید. به جای همبرگر، قارچ گریل کنید.. سویا دارای بافت مشابهی با گوشت است و خیلی جا ها می توانید آن را جایگزین گوشت قرمز کنید.

احتیاجی نیست کلا فقط پروتئین گیاهی بخورید تا قلبتان سالم بماند و یادتان باشد فقط پروتئین مهم نیست؛ داشتن رژیم غذایی پُر از غذا های فرآوری شده و مصرف قند و شکر زیاد هم می تواند احتمال بیماری های قلبی را از مکانیسم های گوناگونی افزایش دهد، مانند افزایش وزن، مقاومت به انسولین و تغییراتی در میکروبیوم روده.

پس غذا های سالم را انتخاب کنید و کمتر غذا های فرآوری شده و صنعتی بخورید و از پروتئین های گیاهی بیشتر در وعده های غذایی خود استفاده کنید.

منبع: سلامت نیوز

منبع: فرادید

به "پروتئین گیاهی مفیدتر است یا حیوانی؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پروتئین گیاهی مفیدتر است یا حیوانی؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید