5 راه چاره برای غلبه بر احساس پوچی و بی ارزشی
به گزارش وبلاگ سال آرامش، همه ما ممکن است هر از گاهی احساس بی ارزشی را تجربه کنیم. اگر چنین احساساتی مزمن و فراگیر شوند، می توانند به یک مشکل جدی تبدیل شوند. خوشبختانه، برای تجربه احساس خوب نسبت به خودتان راه چاره هایی وجود دارد که در این مطلب بعضی از آن ها را می خوانید.

وبلاگ سال آرامش | احساس بی ارزشی معمولاً دربرگیرنده احساس بی اهمیتی به خود است و با ناامیدی و خودسرزنشی رابطه قوی دارد. چنین احساساتی معمولاً نشانه رایجی از افسردگی هستند، اما منشا آن ها می تواند مسائل دیگری از قبیل عزت نفس پایین، نادیده گرفته شدن، سوءاستفاده، ضربه های روحی یا موقعیت های سختی باشد که برای خودانگاره فرد تهدیدآمیز هستند.
به گزارش وبلاگ سال آرامش ، احساس بی ارزشی می تواند آشفتگی قابل توجهی ایجاد کند و عملکرد عادی روزانه را سخت کند. وقتی احساس کنید هر کاری که انجام می دهید اشتباه است و هیچ یک از کوشش های شما تغییری ایجاد نمی نماید، دیگر انگیزه ای برای دنبال کردن اهداف تان نخواهید داشت. به همین علت، یافتن راه هایی برای مدیریت این احساس و دریافت یاری در صورت احتیاج مهم است.
دلایل احساس بی ارزشی
احساس بی ارزشی دلایل مختلفی دارد. تربیت، تجربیات اجتماعی، سبک تبیین، حوادث استرس زا و بیماری سلامت روان همگی در ایجاد این احساس نقش دارند. در ادامه بعضی از دلایل بروز این احساس را می خوانید:
1. حوادث آسیب زای کودکی
ممکن است تجربیات منفی دوران کودکی اثری ماندگار داشته باشند. تجربیاتی از قبیل نادیده گرفته شدن، سوءاستفاده و بدرفتاری همگی می توانند در بروز احساس بی ارزش نقش داشته باشند. افرادی که در کودکی مورد سوءاستفاده قرار گرفته اند یا والدین و مراقبین شان مرتباً از آن ها انتقاد کردند حس بی ارزشی را در بزرگسالی تجربه می نمایند. تحقیقات نشان داده است که این حوادث آسیب زای بین فردیِ دوران کودکی با رشدِ احساس بی ارزشی در آینده ارتباط دارند.
2. خود را مقصر رویداد های منفی دانستن
شاید رویداد های منفی را به رفتار ها یا ویژگی های خودتان نسبت دهید. کسانی که عادت دارند رویداد های منفی را به دلایل درونی نسبت دهند ممکن است نشانه های افسردگی از جمله احساس بی ارزشی را تجربه نمایند.
3. نقدها گذشته
شاید در گذشته دیگران نقدها زیادی از شما نموده باشند. تجربیات منفی که در آن ها فرد تحقیر شده یا با نقدها تند دیگران روبرو شده می تواند حس بی ارزشی را در او تقویت کند.
4. ضعف در مدیریت استرس
شاید در مقابله با استرس مشکل دارید. استرس شدید و مزمن هر دو بر ادراک فرد از خودش اثر می گذارند. شاید پس از یک شکست جدی از قبیل مسائل اقتصادی، طلاق یا از دست دادن شغل، احساس بی ارزشی را تجربه کنید.
5. نشانه ای از یک بیماری روانی
شاید دچار یک بیماری روانی باشید. اختلالات خلقی از قبیل اختلال افسردگی عمده معمولاً نشانه هایی از قبیل احساس شرمساری، گناه، ناامیدی و بی ارزشی دارد. چنین نشانه هایی سبب آشفتگی شده و مدیریت کار های روزمره را با مشکل روبرو می نماید.
با احساس بی ارزشی چه باید کرد
برای غلبه بر این احساس گام های کوچک کاربردی وجود دارد که با انجام آن ها می توانید احساسات بهتری را نسبت به خودتان تجربه کنید. برای شروع ایده هایی که در ادامه معرفی می کنیم امتحان کنید:
با خودتان مهربانانه صحبت کنید
کسانی که احساس بی ارزشی می نمایند معمولا به افکار منفی و خودگویی گرایش پیدا می نمایند. شاید در شروع سخت باشد، اما سعی کنید روی مهربان بودن با خودتان تمرکز کنید. وقتی متوجه خودگویی های منفی خودتان شُدید، سعی کنید در پی راهی برای شکل دهی مجدد آن افکار به یک شیوه مثبت و واقع گرایانه باشید. به جای اینکه فکر کنید من از خودم بیزام یا من هیچ وقت نمی توانم ... را انجام دهم با خودتان اینگونه صحبت کنید: من برای بهتر شدن هر روز می توانم یک کار کوچک انجام دهم.
دقت کنید چه زمانی حس بی ارزشی به سراغتان می آید
گاهی اوقات این احساس منفی در واکنش به موقعیت ها، افکار، تجربیات یا حتی افراد خاصی به سراغتان می آید. دقت کنید چه زمانی احساس بی ارزشی می کنید، چه اتفاقی سبب شده که احساس بی ارزشی کنید و چه نوع افکاری به این احساس منفی پروبال می دهند. این یک راهِ مبارزه با نشخوار فکری است که احساس بی کفایتی را تشدید می نماید.
دفتری برای شکرگزاری تهیه کنید
اگر زندگی خودتان را به شکل نادرستی با زندگی دیگران مقایسه کنید گرفتار احساس بی ارزشی می شوید. به جای اینکه در تله تمرکز کردن روی نداشته هایتان گرفتار شوید، سعی کنید هر روز زمان کمی را صرف نوشتن چیز هایی کنید که به خاطر داشتن شان شکرگزارید. تغییر جهت دادن به افکار منفی از شما در برابر اثرات منفی مقایسه و حسادت محافظت می نماید.
کاری برای دیگری انجام دهید
گاهی اوقات وقتی احساس بی ارزشی می کنید، تمرکز کردن روی چیزی غیر از خودتان کارساز است. تحقیقات نشان داده است مشارکت در فعالیت های جامعه پسند از قبیل کار داوطلبانه برای جامعه یا یاری به احتیاجمندان اثر مثبتی بر شادی و رفاه فرد می گذارد. یاری به دیگران سبب می گردد احساس ارتباط و هدف قدرتمندی را تجربه کنید.
اگر احساس بی ارزشی می کنید چگونه یاری بگیرید؟
به یاد آوردن این نکته مهم است که احساس ارزشمندی می تواند نشانه ای از یک بیماری روانی پنهان باشد. اگر این احساس بی ارزشی ماندگار و پریشان نماینده است و انجام کار های روزمره را سخت می نماید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید! پزشک علاوه بر پرس وجو درباره احساسات شما و نشانه های دیگری که تجربه می کنید، ممکن است پرسشنامه ای را برای آنالیز نشانه های افسردگی و اضطراب در اختیار شما قرار دهد یا شاید شما را معاینه فیزیکی کند و آزمایشاتی بنویسند تا بتواند با شناسایی عواملی که منجر به بروز نشانه های افسردگی می شوند به شما یاری کند.
منبع: verywellmind
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: فرادید