گیاه مورد علاقه تان دارد می میرد؟ مشکل چیست؟
به گزارش وبلاگ سال آرامش، گیاه خانگی تان دارد می میرد و این در حالی است که هیچ نشانه ای از مشکل نمی بینید و نمی دانید چه چیزی دارد آن را می کشد. خب شاید مشکلش یکی از این 15 مورد باشد.

1- دارید بیش از حد به گیاه تان آب می دهید
آبیاری بیش از حد اولین علت مرگ گیاهان خانگی است. آبیاری بیش از حد هر نوع گیاهی را می کشد. آبیاری زیاد ریشه ها را پوسیده می نماید، آنها را خفه می نماید و قارچ های خاک را زیاد می نماید. زرد شدن، ریزش برگ ها و کم شدن توان رشدی گیاه از نشانه های آبیاری بیش از حد هستند.
نکته: برای آبیاری گیاهان خانگی معمول اجازه دهید سطح خاک گیاه خشک گردد سپس آنها را آبیاری کنید. انگشت تان را در خاک گیاه فرو کنید و اگر 2 تا 5 سانتی متر از سطح خاک خشک بود به آن آب دهید. برای آبیاری کاکتوس ها و ساکولنت ها باید بر طبق نوع کاکتوس فواصل آبیاری را از این هم بیشتر کنید.
2- زهکشی گلدان گیاه تان بد است
اگر گلدانی که گیاه را در آن کاشته اید سوراخ های زهکش کم یا در کل زهکشی بدی داشته باشد آب در قسمت کف گلدان تجمع پیدا می نماید و باعث پوسیدگی ریشه و خفه شدن ریشه ها می گردد. ریختن میزانی سنگریزه در کف گلدان هم ّمی تواند به بهبود زهکشی یاری کند.
نکته: قبل از اینکه گیاه را در گلدانی بکارید مطمئن شوید گلدان سوراخ های زهکش مناسبی دارد. می توانید خودتان گلدان را از طریق دریل سوراخ کنید یا سوراخ های قبلی اش را بزرگ تر کنید. اگر گیاه را در گلدانی بدون زهکش بکارید، دیر یا زود گیاه تان می میرد مگر آنکه آبیاری را خیلی دقیق انجام دهید.
3- نور خیلی کم یا خیلی زیاد
نور هم یکی از دلایلی اصلی مرگ و خرابی گیاهان خانگی است. اگر گیاهی که به نور زیاد احتیاج دارد را در مکانی کم نور بکارید به مرور زمان بلند و بد قواره می گردد و انتها از بین می رود. از سوی دیگر، گیاهان خانگی که به نور کمی احتیاج دارند، اگر در معرض نور زیاد قرار بگیرند خراب خواهند شد. این گیاهان پژمره شده و روی ساختارشان نقاط سوخته نمایان خواهد شد.
نکته: هر وقت گیاه تازهی خرید قبل از هر کاری راجع به احتیاجهای آن تحقیق کنید، به خصوص راجع به میزان و شدت نوری که احتیاج دارد. اگر خانه ای کم نور دارید گیاهانی که نور زیاد می خواهند را خریداری نکنید، گیاهانی خانگی متنوعی هستند که می توانند در شرایط خانه شما زندگی نمایند.
4- کود دهی تان به گیاه مناسب نیست
کود دهی کم و نامناسب باعث می گردد گیاه تان ضعیف و پژمرده گردد و از رشد بازبماند. کود دهی مناسب و به موقع گیاهان گلدانی بسیار مهم است چرا که آنها غیر از کودی که بهشان می دهید منبع دیگری برای تامین احتیاجهای غذایی شان ندارند.
نکته: هر گیاه را با توجه به احتیاجی که دارد، در موقع مناسب و با توجه به دستورالعمل نوشته شده روی بسته کود، کود دهی کنید.
5- کود دهی بیش از حد راه حل نیست
کود دهی بیش از حد هم مانند کود دهی کم مشکل ساز می گردد. کودها حاوی نمک هستند که از نفوذ آب به داخل ریشه گیاه جلوگیری می نمایند. قهوه ای شدن نوک برگ های گیاه، زرد شدن و پژمرده شدن برگ های پایینی، مرگ گیاه و تجمع کود روی سطح خاک گلدان گیاه از نشانه های معمول کود دهی بیش از حد است.
نکه: اگر فکر می کنید کود زیادی به گیاه داده اید و می خواهید آن را درمان کنید، میزان زیادی آب تمیز به گیاه بدهید، به طوری که آب از سوراخ های زهکش کف گلدان خارج گردد. این کار را برای چند روز ادامه دهید تا کود اضافه خاک شسته گردد.
6- هرگز آفات را دست کم نگیرید
شپشک های آرد آلود، شته ها، کنه های عنکبوتی، سفید بالک ها و سپرداران از شایع ترین آفات گیاهان خانگی هستند. این آفات مزاحم می توانند کاری نمایند گیاهان خانگی تان پژمرده شوند و به حال مرگ بیافتند! با این حال کمتر پیش می آید که در شرایط خانه آفت به گیاهی حمله کند.
نکته: همیشه قبل از خرید هر گیاه تازهی به خوبی آن را آنالیز کنید تا مطمئن شوید آفت نداشته باشد. گیاهان تان را تحت نظر داشته باشید تا حمله آفات را خیلی سریع متوجه شوید.آفات بزرگی که هنوز خیلی گسترده نشده اند را می توانید به راحتی با دست از روی گیاه بردارید. قسمت های آلوده و آسیب دیده گیاه را هرس کنید. در مراحل پیشرفته حمله آفات از آفتکش های خانگی یا شیمیایی برای مبارزه با آنها بهره ببرید. طرز تهیه چند آفت کش ارگانیک در پست های قبلی همین بخش (بخش طبیعت) آمده است، از این آفت کش ها یاری بگیرید.
7- آیا دارید چند بار از یک خاک گلدان قدیمی استفاده می کنید؟
مواد مغذی که درون خاک قرار دارند در اثر استفاده مداوم کم می شوند و با آب آبیاری شسته می شوند. پس از یک خاک گلدان بارها و بارها استفاده نکنید. به علاوه خاکی که ضعیف است، حاوی آلودگی است و یا محل زندگی پاتوژن های بیماری زا است هم محل خوبی برای رشد گیاهان تان نیست. با این حال خاکی غنی که حاوی عوامل بیماری زا نیست را می توان چند بار استفاده کرد.
نکته: قبل از اینکه از خاکی که قبلا استفاده نموده اید دوباره بهره ببرید، باید چند کار ساده انجام دهید. اولا باید خاک را کود دهی کنید و اگر حاوی عوامل بیمازی زا است آن را سم پاشی کنید تا استریل گردد.
8- آبی که استفاده می کنید مناسب نیست
استفاده از آب لوله کشی ساده ترین و مقرون به صرفه ترین راه برای آبیاری گیاهان خانگی گران بهایتان است. اما آب لوله کشی معمولا پر از املاح است، نمک دارد و به اصطلاح سخت است. تجمع این نمک ها در خاک باعث تشکیل رسوبات سفید بر روی سطح خاک می گردد. اگر آبی که به گیاه می دهید پر املاح باشد بعد از مدتی برگ های گیاه آغاز به قهوه ای شدن و ریزش می نمایند، رشد گیاه کم می گردد و گیاه دچار پژمردگی می گردد.
نکته: برای اینکه آب بلاهایی که در بالا گفتیم را بر سر گیاهان تان نیاورد قبل از اینکه آب لوله را به گیاهان تان بدهید، اجازه دهید برای 24 ساعت در دمای اتاق بماند. سپس آن را در ظرف آبیاری تان بریزید. 5 سانتی متر از آب کف ظرف را به گیاه ندهید چرا که نمک های موجود در آب در این قسمت ته نشین شده اند. اگر این کار را نجام دهید کلر موجود در آب تبخیر می گردد و نمک ها و املاح آن هم ته نشین خواهند شد و دیگر خطری گیاه تان را تهدید نمی نماید.
9- گلدان گیاه برایش کوچک شده و مدت ها است تعویض گلدان نشده
گیاهانی که در گلدان کاشته اید هر چند وقت یک بار احتیاج به تعویض گلدان دارند. گیاهی که احتیاج به تعویض گلدان داشته باشد نشانه هایی مانند رشد آرام یا توقف رشد نشان می دهد و خاک گلدانش هم خیلی سریع خشک می گردد. برترین زمان برای تعویض گلدان یک گیاه در زمان رشد فعال آن است، مثلا بهار یا تابستان.
نکته: برای اینکه بفهمید گلدان برای گیاه تان کوچک شده یا نه می توانید به سوراخ های زهکش گلدان نگاه کنید. گاهی ریشه گیاه از سوراخ های زهکش بیرون می آیند. در این زمان گلدان دیگر برای رشد بیشتر گیاه جا ندارد. برای تعویض گلدان ابتدا اجازه دهید خاک گلدان گیاه خشک گردد. سپس به کف و دیواره های گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج می گردد. خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.
10- گردش هوای نامناسب یا کمبود رطوبت
گردش هوای نامناسب هم یکی دیگر از عمده دلایل مرگ گیاهان خانگی است. در این شرایط آفات، قارچ ها و باکتری ها می توانند راحت تر بر روی گیاه زندگی نمایند و آن را آلوده نمایند. کمبود رطوبت هم یکی دیگر از دلایل ناراضی بودن گیاهان دلبندتان است.
نکته: برای افزایش گردش هوا در بین شاخسار گیاهان تان می توانید آنها را در کنار پنجره ای باز بگذارید و یا هر از گاهی پنکه ای را با دور کند در کنارشان روشن کنید.
برای تامین رطوبت، گیاه را در طول فصل رشد غبار پاشی کنید. غبار پاشی را با آب بدون املاح و هم دمای محیط انجام دهید. از آب مقطر هم می توان استفاده کرد. برای راحت شدن کار می توانید از زیر گلدانی حاوی سنگریزه هم بهره ببرید. به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزه ها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید. توجه کنید که کف گلدان با آب درون زیر گلدانی تماس نداشته باشد. توجه کنید که همه گیاهان به این میزان رطوبت احتیاج ندارند و گاهی رطوبت بدتر باعث خراب شدن گیاه تان می گردد پس ابتدا اندکی جستجو کنید تا بدانید هر گیاه به چه میزان رطوبتی احتیاج دارد.
11- گرد و خاک روی برگ گیاهان خانگی
تجمع گرد و خاک و کثیفی روی برگ گیاهان خانگی می تواند باعث کم شدن جذب آفتاب از طریق گیاه و در نتیجه پایین آمدن میزان فتوسنتز و غذاسازی گیاه گردد. در این صورت گیاه حالتی کدر و بی رمق می گیرد. کثیف بودن شاخ و برگ گیاه باعث مستعد شدن آن به بیماری های شاخسار هم می گردد. این مسئله ممکن است به نظر شما خیلی مهم به نظر نرسد اما اگر آن را پشت گوش بیاندازید گیاه تان خواهد مرد!
نکته: برگ های گیاه را به طور مرتب با پارچه ای نخی و مرطوب پاک کنید. اگر چیزهایی روی برگ ریخته شده که از طریق آب پاک نمی شوند، از آب ولرم یا مخلوط آب ولرم با میزان کمی مایع ظرف شویی بهره ببرید. خیلی از مواقع کنه عنکبوتی و شپشک هم روی گیاه یافت خواهد شد با پاک کردن گیاه این آفات هم ازبین می فرایند.
جوش شیرین برای پاک کردن برگ های گیاه: میزان کمی جوش شیرین را درون 1 لیتر آب حل کنید. از این ترکیب برای پاک کردن برگ های گیاه تان بهره ببرید.
12- مراقبت نامناسب در زمستان و سرما
مراقبت از گیاهان خانگی در طول زمستان جز واجبات است. کاهش دمای خانه (در حدود 10 تا 13 درجه سانتی گراد) می تواند آنها را بکشد. مطمئن شوید که گیاهان تان در معرض هوای سرد نیستند و برگ های آنها با پنجره سرد در تماس نیست. بادهای سرد می تواند گیاهان عاشق گرما را از بین ببرد. بعلاوه اگر گیاهان در معرض هوای گرم بخاری باشند هم آسیب خواهند دید.
نکته: در شب های سرد پنجره را ببندید تا گیاه تان از معرض هوای سرد به دور باشد. در زمستان هم گیاه را در هوای سرد نگذارید.
13- گیاه تان در معرض گرما است
اگر گیاه در معرض هوای گرم تابستان و تابش شدید خورشید ظهر هنگام باشد آسیب خواهد دید. بعلاوه اگر گیاه در معرض باد کولر باشد هم اذیت خواهد شد. گیاهانی که در این شرایط قرار دارند رطوبت خاک شان خیلی سریع از دست می رود و هوای اطراف شان هم مرطوب نخواهد ماند. از قرار دادن گیاه در نزدیگی بخاری، فن و گرم نماینده های هوا اجتناب کنید.
نکته: اگر گیاه تان در مکانی در معرض بادهای گرم و گرم نماینده های هوا قرار گرفته است، جای آن را عوض کنید. در طول تابستان آبیاری را افزایش دهید.
14- آبیاری کم و غفلت از گیاه
مانند آبیاری بیش از حد، آبیاری کم هم گیاه را می کشد. گیاهانی که کم آبیاری می شوند پژمرده خواهند شد و خم می شوند و ناخوش به نظر می رسند. غفلت از گیاه خانگی و نرسیدن به آن هم علت دیگری برای مرگ آن است.
نکته: برای آنکه بفهمید چه زمانی وقت آبیاری گیاه است، انگشت اشاره تان را از سطح خاک به عمق 5 سانتی متر در آن فرو کنید. اگر حس کردید که خاک گلدان خشک است، آن را آبیاری کنید. از خشک گذاشتن خاک به مدت طولانی اجتناب کنید. اگر برای آبیاری گیاهان تان زمان ندارید یا یادتان می رود و یا می خواهید به سفر بروید، از گلدان هایی که خود، خود را آبیاری می نمایند بهره ببرید. برخی از گیاهان به رسیدگی زیادی احتیاج ندارند اما این به آن معنی نیست که شما می توانید آنها را کاملا فراموش کنید. اگر همیشه فراموش می کنید با یاری یک تقویم آبیاری، کود دهی و دیگر رسیدگی هایی که باید برای گیاه انجام دهید را به خود یادآوری کنید.
15- اطلاعات کافی راجع به گیاهی که می خواهید پرورشش دهید ندارید
آیا از آن دسته افرادی هستید که بدون آنکه احتیاجهای یک گیاه را بدانید آن را خریداری می کنید و از آن نگهداری می کنید؟ اگر اینطور است خب به همین علت است که گیاهان تان دارند می میرند! قبل از اینکه گیاهی را خریداری کنید به خوبی راجع به احتیاجهای آن تحقیق کنید.
نکته: همیشه قبل از خرید یا کاشت یک گیاه راجع به روش نگهداری و احتیاجهای آن به خوبی مطالعه کنید. شاید گیاهی به کل نتواند در شرایط خانه شما رشد کند. اینترنت یکی از برترین منابع برای جستجو در خصوص احتیاجهای رشدی گیاه تازه تان است.
منبع: فوت و فن / balconygardenweb.com