شگفت انگیزترین دهانه های برخوردی روی زمین

به گزارش وبلاگ سال آرامش، در زمین دهانه های برخوردی متعددی وجود دارند که بعضی از آن ها بر اثر فرسایش محو شده اند.

شگفت انگیزترین دهانه های برخوردی روی زمین

دهانه های برخوردی زمان شکل می گیرد که یک شهاب سنگ یا دنباله دار به یک سیاره یا ماه برخورد کند. تمام اجرام آسمانی منظومه شمسی در طول تاریخ به شدت به وسیله شهاب سنگ ها بمباران شدند و این بمباران به وضوح در سطوح ماه، مریخ و عطارد قابل مشاهده است.

در زمین نیز دهانه های برخوردی متعددی وجود دارند که بعضی از آن ها بر اثر فرسایش محو شده اند. با این حال، همچنان دهانه های برخوردی قابل مشاهده ای وجود دارند که در ادامه به معرفی شگفت انگیزترین آن ها می پردازیم. همراه با ما باشید.

دهانه روتر کم

دهانه روتر کم (Roter Kamm Crater) در صحرای نامیب واقع شده و در حدود 2.5 کیلومتر قطر دارد و عمق آن به بیش از 130 متر می رسد. این دهانه به وسیله شهاب سنگی به میزان یک وسیله نقلیه بزرگ در حدود 3.7 میلیون سال پیش شکل گرفته است. این دهانه به وضوح قابل مشاهده است، اما کف آن به وسیله رسوبات شنی به ضخامت حداقل 100 متر پوشیده شده است. این دهانه در ترکیب با رنگ نارنجی مایل به قرمز صحرای نامیب همچون سطح مریخ به نظر می رسد.

دهانه تنومر

دهانه تنومر (Tenoumer Crater) تقریباً یک دایره کامل است و 1.9 کیلومتر عرض دارد و ارتفاع آن به 100 متر نیز می رسد. این دهانه در صحرای غربی بیابان صحرا (Sahara Desert) در موریتانی واقع شده است. مدت ها زمین شناسان درباره علت شکل گیری این دهانه بحث می کردند و بعضی از آن ها علت آن را آتشفشان می دانستند. اما آنالیز دقیق تر نشان داد که این دهانه در اثر برخورد شهاب سنگ در حدود 10000 تا 30000 سال پیش ایجاد شده است.

دهانه مونتوراکی

دهانه مونتوراکی (Monturaqui Crater) در جنوب سالار د آتاکاما در شیلی واقع شده است. ابعاد کنونی این دهانه تقریباً 460 متر قطر در 34 متر عمق است. این دهانه احتمالاً یک میلیون سال پیش شکل گرفته باشد و به علت شرایط خشک این منطقه، حاشیه های این دهانه همچنان به طور قابل توجهی قابل مشاهده هستند. از نظر میزان و مورفولوژی، دهانه مونتوراکی شباهت های زیادی به دهانه بونویل در مریخ دارد.

دهانه تسواینگ

دهانه تسواینگ (Tswaing Crater) به وسیله شهاب سنگی به قطر 30 تا 50 متر ایجاد شده که حدود 220000 سال پیش به زمین برخورد نموده است. در مرکز دهانه یک دریاچه کوچک وجود دارد که به وسیله چشمه و آب باران پر شده است. ابزار سنگی مربوط به عصر حجر نشان می دهد که این دهانه به طور مرتب به وسیله مردم برای شکار و جمع آوری نمک مورد استفاده قرار می گرفته است.

دهانه پینگولویت

دهانه پینگولویت به وسیله برخورد شهاب سنگ در حدود 1.4 میلیون سال پیش شکل گرفته و نیرویی همچون 8500 بمب اتمی هیروشیما داشته است. این دهانه به قطر 3.44 کیلومتر حدود 160 متر نسبت به منطقه ها اطرافش ارتفاع دارد و عمق آن نیز به 400 متر می رسد. دریاچه ای در مرکز این دهانه وجود دارد که عمق 270 متری دارد و بعضی از پاک ترین و خالص ترین آب های دنیا را درون خودش جای داده است. این دهانه هیچ ورودی یا خروجی ندارد و آب دریاچه از باران و برف تأمین می گردد.

دهانه آمگوید

دهانه آمگوید (Amguid Crater) یک دهانه نسبتاً جوان است که در نتیجه برخورد شهاب سنگی در حدود 100000 سال پیش شکل گرفته و در منطقه ای دور افتاده در جنوب غربی الجزایر واقع شده است. دهانه برخوردی شهاب سنگ کاملاً دایره ای است و قطر 450 متری و عمق 30 متری دارد. قسمت های لبه را بلوک های ماسه سنگی به قطر چند متر پوشانده اند و این در حالی است مرکز دهانه مسطح است و به وسیله سیلت های بادی متراکم پر شده است.

دهانه بارینگر

دهانه بارینگر (Barringer Crater) برترین و شناخته شده ترین دهانه برخوردی روی زمین است. این دهانه به نام دنیل بارینگر نام گذاری شده، کسی که برای اولین بار پیشنهاد داد که این دهانه به وسیله برخورد شهاب سنگ شکل گرفته است. این دهانه همچنان به صورت خصوصی تحت مالکیت خانواده وی است و به عنوان دهانه شهاب سنگی یا دهانه آریزونا نیز معروفیت دارد. این دهانه 1200 متر قطر و 170 متر عمق دارد و لبه های آن نیز 45 متر بالاتر از زمین های اطراف است.

منبع: تابناک

منبع: فرارو

به "شگفت انگیزترین دهانه های برخوردی روی زمین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شگفت انگیزترین دهانه های برخوردی روی زمین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید